Nieuwe Watertoren Zandvoort
nieuwe-watertoren
De nieuwe watertoren in de Nederlandse badplaats Zandvoort staat aan de Thorbeckestraat en is tussen 1949 en 1951 gebouwd, in opdracht van de toenmalige burgemeester van Zandvoort, Mr. H.M. van Fenema (1948-1966), en de gemeenteraad. De watertoren is ontworpen door architect J. Zietsma. Deze toren heeft een hoogte van 48 meter en heeft twee waterreservoirs van 425 en 525 m³.

In 1999 kreeg de toren de status gemeentelijk monument. De Nederlandse Watertoren Stichting heeft verklaard dat deze toren een rijksmonument moet worden, maar tot op heden is dat nog niet gebeurd.

In mei 2001 heeft er een hevige brand gewoed, vermoedelijk ontstaan in het restaurant boven in de toren. Het restaurant is sindsdien gesloten. In 2006 is de toren gekocht door een dochter van ING en een BV van de heer De Graaf die reeds voor zijn verzekeringsbedrijf een ruimte onderin de toren huurde. Zij zijn voornemens een restaurant te openen in de toren.

De radiozender ZFM had vroeger haar studio gehuisvest in de kelder van de watertoren. Sinds september 1999 is de studio gevestigd aan het Gasthuisplein.

De bouw van de watertoren op youtube: