De Amsterdamsche melksalon
ZANDVOORT - Tegenwoordig kun je in iedere supermarkt een pak melk kopen. Echter, zoals het vandaag de dag gaat, ging het vroeger niet. Melk was een luxe en was niet altijd voor iedereen betaalbaar. Talloze melkboeren stonden klaar om de waar aan huis te bezorgen en er waren aparte gelegenheden waar gekoelde melk en gekoeld bier gedronken kon worden.
Vergunning voor schenken alcoholhoudende dranken
Begin 1908 werd door Burgemeester en Wethouders vergunning verleend aan Mej. de weduwe J.C. Trilling voor de verkoop van alcoholhoudende dranken in het pand op de foto aan de Spoorstraat nr. 24. Hier werden tevens kamers verhuurd aan badgasten. Zes jaar later werd de zaak overgedaan aan W.D. Spiers, die vervolgens vergunning kreeg voor het schenken van alcoholhoudende dranken, “anders dan sterke drank.”
Drogisterij en slagerij
Weer drie jaar later, we schrijven inmiddels 1917, komt de heer P. Schaap in beeld als winkelier annex drogisterij en slagerij in het pand aan de Spoorstraat. Een advertentie uit 1917 gaat over een aanbieding van hondenbrood voor de prijs van 22 cent per kilo. Een andere mededeling, afkomstig van de directeur van het Gemeentelijk Distributie Bedrijf, de heer K. Rollema, gaat over de verkrijgbaarheid van koelhuisboter.
Amsterdamsche Volksdrogisterij
Ruim 10 jaar later runde de heer K. v/d Poorten er een “Amsterdamsche Volksdrogisterij” met stadsprijzen. Zoals zoveel zelfstandigen bestaat deze winkel niet meer.
Foto's van de verdwenen middenstand gezocht
Middels deze rubriek willen we regelmatig een verdwenen onderneming gaan bespreken. Dit kan een winkel zijn maar ook een ventwagen. Het pand hoeft niet afgebroken te zijn maar de onderneming, veelal draaiende gehouden door een familie, moet bij voorkeur niet meer bestaan in het Zandvoortse straatbeeld. Te denken valt bijvoorbeeld aan groenteboeren, melkboeren, kolenboeren, brandstofzaken, schelpenvissers, haringvissers, strandventers en ga zo maar door. Vaak blijven de verhalen en anekdotes in familiekring bewaard maar niet daarbuiten.
Cor Draijer
Dit artikel is verschenen op 4 december 2003 in het weekblad "De Zandvoorter"