Dolfirama Zandvoort
ZANDVOORT - Het voormalige Dolfirama, dat al vele bestemmingen heeft gehad, staat er vandaag de dag bij als een soort schandvlek aan de Zandvoortse boulevard. Het ziet er vreselijk uit en dat terwijl het pand nog niet eens zo heel erg oud is.
In 1967 was men begonnen met de bouw van het Dolfirama en op vrijdag 25 april 1969 werd het pand feestelijk geopend. Het pand kostte destijds 2 miljoen gulden en het duurde 2 jaar voordat het af was. Het werd neergezet in opdracht van N.W. Bouwes, die het er vlakbij gelegen hotel al exploiteerde. Behalve Dolfirama werd het ook wel flipperbassin of dolfijnentheater genoemd. Ik kan me persoonlijk nog goed herinneren dat we na de kindercarnavalsoptocht met zijn allen naar het Dolfirama gingen om daar de kunsten van de zes dolfijnen en vier zeeleeuwen te bekijken.
Spectaculaire dolfijnenshows werden er gegeven
Het is heel erg jammer dat deze jaarrondattractie (om maar even in de gemeentelijke termen te spreken) verloren is gegaan voor Zandvoort. Een vergelijking met het Dolfinarium Harderwijk kan eigenlijk niet gemaakt worden omdat het in Harderwijk een complete dierentuin is met een openlucht ecosysteem waar de dolfijnen gewoon buiten zwemmen.
Goede aan en afvoerwegen aanleggen
Al in 1969 sprak de toenmalige burgemeester Nawijn over de noodzaak om goede aan en afvoerwegen naar Zandvoort aan te leggen en dat er al 25 jaar over gepraat wordt. Inmiddels zijn we alweer 35 jaar verder en kan gesteld worden dat men hier al zo’n zestig jaar mee bezig is. Maar we dwalen af. De Amsterdamse dierentuin Artis was nauw betrokken bij de verzorging van de dolfijnen en zeeleeuwen. Er was een bassin aangelegd van 28 x 10 meter en het had een diepte van 4 meter en was het gehele jaar door geopend. Driemaal per dag werd er een demonstratieshow van drie kwartier gegeven, om 12 uur, 2 uur en 4 uur ’s middags. Tot 9 uur ’s avonds kon men een bezoekje brengen aan het Dolfirama om de dieren te bezichtigen via de ramen van de benedengang.
Poster welke gebruikt werd wat er te doen was in het Dolfirama te Zandvoort
Dolfirama was verliesgevend
Zo’n 10 jaar ging het voorspoedig met het Dolfirama maar begin jaren ’80 ging het slechter met de exploitatie. De inmiddels nieuwe eigenaar, de Canadees Michael Hordo, vond het Dolfirama verliesgevend en dus moest het dicht. Deze Canadees had wilde plannen met Zandvoort en had een soort toeristenoord Amerikaanse stijl in gedachten. Iedere financiële steun voor het Dolfirama vanuit de locale en regionale overheid ontbrak en dus werd er actie gevoerd.
Wereldrecord onderwater verblijven
De trainer Slootmaker besloot om het wereldrecord onderwater verblijven te gaan verbreken om aandacht te vragen voor de situatie. Ook was er een tv-interview en begon de 27MC-vereniging onder leiding van de IJmuidenaar Van Schuilenburg een regionale actie om sluiting te voorkomen. Het mocht allemaal niet baten. Nadat Slootmaker het Dolfirama nog enige dagen gekraakt had omdat de dolfijnen verkocht dreigden te worden aan een reizend dolfijnentheater begonnen er zich donkere wolken samen te pakken boven het gehele Hordo concern (het voormalig Bouwes concern) en werd het faillissement uitgesproken.
De dolfijnenshows trokken steeds minder publiek en uiteindelijk sloot het
Dolfirama haar deuren. Het pand staat nog steeds leeg.
Foto: Mijndert Roosendaal
Vernieuwd Dolfirama
Trainer John Slootmaker gaf niet op en richtte de stichting Dolfirama op om te redden wat er te redden viel. Uiteindelijk lukte dit en op 29 april 1983 gingen de deuren van een vernieuwd Dolfirama open. Het werd een groots openingsfeest met medewerking van Bassie & Adriaan, Viola van Emmenis en de magiër Mantra. Maar de geheel nieuwe popshows met o.a. de Time Bandits trokken niet het verwachte aantal bezoekers. In 1988 viel uiteindelijk het doek voor het Dolfirama omdat de rekeningen niet meer betaald konden worden en werd het pand verkocht aan een autogarage die er ook een klein automuseum in wilde vestigen maar er nooit de benodigde vergunningen voor kreeg. Vandaag de dag staat het er als een bouwval bij met graffiti op de muren en een lekkend dak. En dat nog wel aan de boulevard, het is onbegrijpelijk.
Dit artikel is verschenen op 19 februari 2004 in het weekblad "De Zandvoorter"
Klik op het filmpje hieronder om een dolfijnenshow te zien
{youtube}SYw6fyF4KhE{/youtube}
En wie echt alles wil weten over de bouw enzo,
kan hieronder een document oproepen waarin dat staat:
Cor Draijer