Skip to main content

Mobilisatietijd 1939 – 1940


Uit de Klink van 1993 - Mobilisatietijd 1939 – 1940

Eind augustus 1939 werd de algehele mobilisatie in Nederland afgekondigd en werden alle dienstplichtige jonge mannen, tot 35 jaar, onder de wapenen geroepen. September/oktober 1939 werd een groot detachement van de Cavalerie in Zandvoort gestationeerd. De paarden werden ondergebracht in de grote Rinko garage aan de Oranjestraat. Het was altijd een fraai gezicht als de cavaleristen, gezeten op hun paarden, de ritmeester plechtig voorop, er op uit trokken om te gaan oefenen. Ik was een jaar of 13 en kwam altijd graag, samen met mijn vriendin, in de stal om wat te helpen met paardenbrokken, haver en water uitdelen en met het borstelen van de prachtige dieren. Eén ervan was mijn lievelingspaard, Schommeltje genaamd, ik vermoed vanwege zijn ietwat holle rug. Hij stond een beetje achter in de stal in zijn box. Als ik binnen kwam floot ik altijd en dan hief hij direct zijn kop op om in mijn richting te kijken en daarbij herkennend te hinniken. Dan de heerlijke geur, die daar hing, van hooi, paarden en tuigleer, ik was er dol op.

Het gebeurde ook een paar keer dat er paarden losbraken en met denderend gekletter door de Haltestraat holden, vooral toen er ook twee dikke Belgische paarden waren ontsnapt spatten de vonken er af. Gelukkig gebeurden er geen ongelukken en werden zij, ongeveer bij v.d. Kruk gegrepen. De winter was zoals toen vaker voorkwam, een echte winter en de Rinko tennisbaan werd ondergespoten om er een ijsbaan van te maken, de baan was gelegen naast de stal. Er was gezellige muziek en 's avonds was de baan verlicht. Je kon er heerlijk schaatsen, de baan lag heerlijk beschut dus geen centje pijn wat de wind betreft. Ik ging dan eerst naar de stal, mijn prettige taak vervullen om op mijn manier de paarden te verwennen en te verzorgen. Ging daarna nog even in de hoge berg hooi springen en rollen en dan op naar de ijsbaan waar je allerlei vriendjes trof en het grootste plezier met elkaar had. Ondanks de dreigende tijd was dit een fijne periode voor ons.

Eind mei 1940 werden de paarden afgevoerd naar Harderwijk en was het afgelopen met de pret. Als ik in Zandvoort ben en langs de Oranjestraat loop moet ik, hoewel het al weer 53 jaar geleden is, altijd aan deze prettige tijd terugdenken.

S. Desmet