De Puff

Uit de Klink van 1994 - De "Puff".

 

Zandvoort behoorde tot één van de 12 plaatsen waar in 1943 door de Duitse bezetter een bordeel, Puff, werd ingericht. Deze plaatsen waren Den Burg, Den Helder, Stolpen (bij Schagen), IJmuiden, Zandvoort, Hoek van Holland, Doorn, Oostvoorne, Middelburg, Veere, 's Heerenhoek en Goes. 

De legereenheden in die plaatsen bestonden in hoofdzaak uit soldaten gerekruteerd uit krijgsgevangen gemaakte Russische soldaten. Eind 1944 werd ook in Wassenaar en Scheveningen een Puff gevestigd. Aanleiding tot de stichting, onder toezicht van de SD, was de geïsoleerde situatie waarin de soldaten zich in deze plaatsen bevonden, het grootste deel van de bevolking geëvacueerd en daardoor weinig vertier. Een verkrachtingszaak in de omgeving van Schagen door een aantal militairen - de schuldigen werden op bevel van de SD geëxecuteerd - versnelde de uitvoering. Een bijkomend voordeel van de Puff's was het terugdringen van het aantal gevallen van geslachtsziekte onder de troepen. In Zandvoort werd het Weermachtbordeel gevestigd in twee huizen aan de Parallelweg, achter het leegstaande kindertehuis "Groot Kijkduin".

Geen toegang voor de Duitse Weermacht
C. Kuijper Sr schreef hierover in zijn reeks "Zandvoort in Bezettingstijd" het volgende: " De Puff was uitsluitend bestemd voor de Georgiërs. Er was geen toegang voor de Duitse Weermacht, uitsluitend de Russen mochten naar binnen. Er waren een twintigtal meisjes, allen chique in de kleren en het ontbrak hen aan niets. Aan het hoofd stond een vervaarlijk uitziende dikke matrone, die "Mutti" werd genoemd. Bij haar inkopen in het dorp werd zij altijd vergezeld van een venijnig uitziende hond, een Pekinees van groot formaat, die Churchill heette, waarschijnlijk omdat hij altijd de tanden liet zien". 

Verkehr nur mit Gummischutz
Mijn persoonlijke herinneringen zijn die van tientallen rennende soldaten, op zondagmiddag na afloop van de filmvoorstelling in "Monopole. Vanuit de bioscoop meteen de hoek om en de Parallelweg in om aan te sluiten in de rij. Een typisch oorlog verschijnsel het in de rij staan! Dat "veilig vrijen", een hedendaagse slogan, toen als militaire noodzaak beschouwd werd en niet alleen op papier ("Verkehr nur mit Gummischutz" zoals op de toegangskaarten vermeld stond) maar uit de enorme berg gebruikte condooms die in een zaal van "Groot Kijkduin" gestort waren. Dat zie je dan als je vanuit dat leegstaande kindertehuis wel eens wil zien wat in die huizen aan de overzijde te beleven was, tot grote woede van de "Puff Mutti" en rennende soldaten wat tot een overhaaste aftocht leidde.

Maarten Weber

Uit de Klink van 1995 - De 'Puff'.
In het nummer van juli 1994, bladzijde 17, staat een artikel over het Wehrmachtsbordeel aan de Parallelweg. De heer T. van Renterghem verstrekte een kopie van een 'toegangsbewijs' tot deze 'Puff'. Ik vermoed, gezien de Germaanse zucht om alles te administreren, dat het met deze gegevens nu nog te achterhalen zou zijn met wie Lilly ( no 1) op zaterdag 8 januari 1944 omstreeks 14.30 uur het bed deelde.