Skip to main content

Baron Collot d'Escury

Uit de Klink van 1986:
 
Baron Collot d'Escury
Henricus Martinus baron Collot d'Escury werd geboren op 20 juni 1860 te Ede (Gld.). Hij was getrouwd met Jeanne Jacqueline de Clercq Moolenburg, welke geboren was op 27 april 1865 te Taloe (Ned.-Indië). Na de geboorte van hun eerste zoon, Hendrik Adolf André, geboren 15 januari 1886 te Hoogezand, vertrok het gezin naar Nederlands-Indië, alwaar onze hoofdpersoon bij het Ned.Oost-Indische leger diende als Kapitein der Infanterie. In Palembang werd op 22 oktober 1888 hun tweede zoon, Cornelis Johannes geboren.

Wethouder van de Zandvoortse gemeenteraad

Hendrik werd in later jaren President van de Nederlandse Handelmaatschappij en Cornelis was als Ingenieur nadien werkzaam bij de Bataafse Oliemaatschappij. Na de legerperiode begon Henricus Martinus aan zijn baan in de burgermaatschappij. Het gezin vestigde zich in mei 1899 vanuit 's-Gravenhage te Zandvoort. Dat de baron in latere jaren kennelijk óók grote belangstelling had voor het plaatselijke politieke leven mag wel blijken uit het feit, dat hij ook geruime tijd deel uitmaakte van de Zandvoortse gemeenteraad en ook nog enige tijd als wethouder fungeerde. 

Gevelsteen in hal Raadhuis
Is zijn naam voor velen wellicht totaal onbekend een stille getuige van zijn raadslidmaatschap is nog tot op heden zichtbaar in de hal van ons raadhuis, alwaar een gevelsteen is aangebracht bij gelegenheid van de ingebruikname van het “nieuwe" raadhuis in 1912. Tezamen met de leden van het toenmalige gemeentebestuur en gemeenteraad prijkt ook de naam van "H.M.Baron Collot d'Escury, raadslid". In februari 1922 vertrok de baron met zijn vrouw wederom naar 's-Gravenhage, alwaar hij op 28 september 1933 overleed, hij werd 73 jaar.

bld07404


Theo Hilbers